MATTI

31.07.2020

Mattti asuu matalalla korkealla. Matala tarkoittaa suomalaista omakotitaloa, semmoista kaksituhattalukuista, jossa on juoksevat vedet ja lämpöä puhaltavat koneet vilkkuvaloilla. Korkea tarkoittaa sitä, että Matti voisi rantasaunalle kipaistessa laittaa mäkisukset jalkaan ja leiskauttaa puolensadan metrin kaaren huonollakin ponnistuksen ajoituksella. Toki siis vain talvella, kesällä alastulo päättyisi Hiidenveden aaltoihin.

Korkealla asumisessa käyvät hyödyt ja haitat käsikädessä. Haitoista merkittävin on, että kun rannasta kipuaa savusaunan puhtoisena ylös, niin loputon rappujen rivistö on kiipijällä voitettavanaan. Siinä on kovakuntoisellekin ulkoilemista.

Hyötyihin pitää Matin asumismuodossa laskea se, että lintuja voi tarkastella selkäpuolelta. Se on harvinaista herkkua lintubongarille, ja sellainen Matti on. Tarkistin asian. Tuvan ikkunanrivistön edessä kolmijalalla seisova kaukoputki oli viritetty männyn kylkeen odottelemaan palokärjen vierailua. Minun kaukoputkeni olisi ollut suunnattuna vastarannan saunan kuistille.

Jos Matti olisi lintu, niin ehdottomasti muuttohaukka. Euroopan unioni on juoksuttanut miestä vuosien varrella kaupungista toiseen opastamassa ihmisiä tekemään asioita paremmin. Juuri kun hän on saanut viimeiset taulukoukut työasuntojensa seinille ruuvattua, niin jo ovat juoksuttaneet konsulttia seuraavaan asemapaikkaan. Jonnekin pitää ihmisen kuitenkin juurtua, ja Matin valinta on ollut kadehdittavan hieno. Iso talo korkealla mäellä sinivalkoisessa maisemassa. Siinä samassa maisemassa on lennellyt koronakeväänä jo yli viisikymmentä eri lintulajia, kaikki muistikirjaan kauniisti merkittyinä. Harmaahaikara ja kalasääski ehkä hieman isommilla kirjaimilla.

Matin ulkoilu on korkeuskäyrien kanssa painimista. Lenkille ei tarvitse erikseen lähteä, sillä sykkeet huutavat hoosiannaa jo tontin nurkalta toiselle kävellessä.

Vie mennessäs ja tuo tullessas on savusaunan lämmittäjän motto, sillä ihan huvikseen ei unohtuneita tulitikkuja viitsi kipaista hakemaan. Metsänhoitaja-Matti sensijaan voisi tehdä töitä vaikka puolella palkalla, sillä rinteessä sahatut pöllit kierivät melkein itsestään rantasaunan pesään.

Matti on on mies joka kulkee omia polkujaan. Kun muut jäävät kotinurkille töihin, lentää Matti pitkin Eurooppaa leivän perässä. Sitten kun on ulkoilun aika, niin Matti jää kotiin ja muut lähtevät tahoilleen lenkkeilemään.