SAVU TEKI RUSETIN

04.10.2019

Savu teki rusetin. Se nousi liekeistä ujosti ohuena nauhana, yhtäkkiä se koukkasi lenkin vasemmalle ja heti perään oikealle. Väistikö se ilmatilassa lentelevää mäkäräistä? Sitten savu kokosi taas itsensä ja jatkoi nauhaansa kohti matalakasvuisten koivujen latvuksia. Sinne se hävisi.

Otin hiestä nihkeän saappaan jalastani. Elämästään irtipäästänyt mustikan lehti oli takertunut villasukan varteen ruskean ja harmaan raidan väliin. Vaimon kutomat sukat, ei minkään väriset. Semmoiset kuuluu oikeiden saapassukkien ollakin. Yhtenä hetkenä niitä luulee harmaiksi, sitten vihreiksi ja lopulta vakuuttuu, että niissä on ehkä sittenkin ruskea hallitsevana sävynä. Hyvät sukat. Parasta niissä on se, että kun tuollaista miettii niin silloin ovat kulkijan murheet vähissä.

Nostin villasukat koivunoksalle kuivumaan. Vilkaisin varpaitani, hyvät ovat varpaatkin, eivät ehkä kauniit mutta hyvät. Metsässä se tarkoitti, että kynnet olivat lyhyet ja iho ehjä. Vähän ne punoittivat, mutta kosteudesta vihjailevia kurttuja ei näkynyt. Kyllä niiden alla taas huomenna jänkä natisee. Lämmin aalto pyyhkäisi jalkojani kun tuuli käänsi hetkeksi nuotion loimun minua kohti. Käsivartta kiipeilevä mäkäräinen lähti muihin hommiin, se ei ollut lämmön perään.

Vesi alkoi kiehua. Kuplien pulputus kuului nokipannun kannen alta. Siirsin pannun varovasti vierelleni ja ripottelin porot veden pintaan kellumaan. "Otethan ensin kourallinen ja sitten otethan vielä hippunen" niin se meni saamen miehen ohje. Kysyin veden määrää. "Ei sillä ole mithän väliä" sanoi pohjoisen mies ja huitaisi tyhjään. Lappilaisen ohjeella olen pärjännyt ja hyvää siitä tuli tälläkin kertaa. Oikein hyvää!

Kuukkeli väisteli nuotiosta nousevaa savujuovaa. Se halusi tehdä tuttavuutta kulkijan kanssa. Koiran katse sai sen pysymään kuitenkin loitommalla. Mursin näkkäristä kulman ja heitin kanervikkoon. Hertta olisi halunnut noutaa, kielsin.Kerroin että se on vero jonka maksamme siitä että saamme olla kuukkelin metsässä. Se on ainoa vero jonka maksan ilo sydämessä. Hertta ymmärsi.